Veelgestelde vragen

Een Fidesta huis is voor u geschikt als u zich in uw huis alleen niet meer prettig en veilig voelt. U heeft behoefte aan zorg, veiligheid, aandacht en welzijn. Dat kan omdat u lichamelijk minder wordt en/of geestelijk achteruit gaat (bijvoorbeeld vanwege dementie). Of u voelt zich alleen en het lukt u niet meer om goed de dag door te komen. Ook voor uw partner of mantelzorgers kan dit te zwaar worden. Al met al gaat het thuis niet meer, of u wilt dit voor zijn en tijdig verhuizen. Wonen in een Fidesta huis is dan een uitkomst. Het is een woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in. Ook als echtparen bent u welkom als één van u zorg nodig heeft. 

Een vertrouwd thuis, dat is wonen in een Fidesta huis. U woont er zelfstandig in uw eigen appartement, met vrijheid en regie over uw eigen leven. En dat in een kleinschalige, beschutte en vertrouwde woonomgeving, dichtbij de mensen die belangrijk voor u zijn. Dat betekent dat u zelf bepaalt hoe uw dag eruitziet, waarbij we rekening houden met de medebewoners en zorgmedewerkers. We wonen en leven met elkaar onder één dak. U krijgt daarbij de lichte tot matige zorg die u nodig heeft, zo nodig met domotica en aanpassingen. De bevlogen zorgondernemers zijn het gezicht van hun Fidesta huis en ze werken zelf ook mee.

De beschutte woonomgeving, de warmte, de persoonlijke aandacht, de huiselijke en gemoedelijke sfeer en de gezelligheid zorgen ervoor dat u zich thuis en welkom voelt. Maar nog belangrijker, we bieden veiligheid. U bent bij ons nooit alleen, er is altijd iemand nabij (24 uurs toezicht). Dit geeft u rust en een veilig gevoel, ook voor uw naasten.

En u kunt bij Fidesta ook met uw partner, broer, zus, vriend, vriendin bij ons komen wonen, mits één van u zorg behoeft. 

Door dit alles is wonen in een Fidesta huis veel meer dan het huren van een appartement en het afnemen van zorg en dienstverlening. De warmte, de persoonlijke aandacht, de huiselijke en gemoedelijke sfeer en de gezelligheid zorgen ervoor dat u zich thuis en welkom voelt. 

Bewoners zijn in een Fidesta huis onderdeel van het dagelijks leven, u hoort erbij; wie dat wil kan bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen, koken of de tuin mooi maken. We stimuleren u om actief te blijven en bijvoorbeeld zelf lichte huishoudelijke klusjes te doen of met uw hobby bezig te zijn. 

De gezamenlijke huiskamer is een fijne plek om anderen te ontmoeten en gezellig samen te komen voor een praatje, koffiedrinken, gezond en vers eten en samen activiteiten te doen. Dat geeft structuur aan de dag. Bewoners beslissen zelf of ze hier bij willen zijn: niks moet, alles mag.

Een Fidesta huis ademt persoonlijk contact. Dat zie en voel je in alles wat er gebeurt: er is tijd en aandacht voor elkaar, even een arm om de schouder en lekker naar buiten en de wind door de haren. Samen met een hecht team van de zorgondernemers en medewerkers – die bewust hebben gekozen voor kleinschaligheid – en vrijwilligers zijn ze nauw betrokken bij iedereen. Het team zien de bewoners vaak en kennen hen goed, met ieder hun eigen gewoontes en wensen. Ze zien vaak snel wat u nodig heeft of als er iets niet goed gaat.

De lijnen zijn kort, wat flexibiliteit en heldere communicatie geeft. We kunnen als het nodig is snel overleggen met bijvoorbeeld de huisarts of de naasten. Natuurlijk gaat dit altijd in overleg met u.
 

Jazeker. U bent van harte welkom voor een rondleiding in een Fidesta huis. Zo kunt u proeven of wonen in een Fidesta huis iets voor u is. De zorgondernemer vertelt u graag meer. Neemt u gerust contact op met de zorgondernemer om een afspraak te maken.

Nee, wij zijn geen verpleeghuis. Een verpleeghuis is voor mensen die intensieve complexe zorg nodig hebben (24 uurs zorg). Bewoners in een Fidesta huis wonen zelfstandig in hun eigen appartementen en krijgen lichte tot matige zorg. Een Fidesta huis is een woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in. Er is wel altijd iemand nabij (24 uurs toezicht). 
 

Bij Fidesta zijn de kosten van wonen en zorg gescheiden. Zie de informatie kosten en vergoeding

 

U heeft een indicatie nodig (Zorgzwaarte 4, 5 of 6 of via zorgverzekeraar) om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de zorg, ondersteuning en begeleiding.
Als u graag in een Fidesta huis wilt wonen, bespreken wij samen met u – en in veel gevallen met uw naaste – welke zorg u nodig heeft. Op basis daarvan maken wij een inschatting of u in aanmerking komt voor een indicatie en of u op uw plek bent bij ons in het huis. 

Vervolgens dient u zelf een indicatie aan te vragen. De zorgadministratie van Fidesta kan u hier meer over vertellen. Ons Fidesta telefoonnummer is: (088) 666 62 22.
Meer informatie over (het aanvragen van) een PGB leest u hier

Komt u niet in aanmerking voor een indicatie, maar wilt u wel graag komen wonen, dan is het in overleg toch mogelijk om in een Fidesta huis te wonen. In dat geval betaalt u de zorg, ondersteuning en begeleiding uit eigen middelen. Ook hier kunnen wij en de zorgadministratie van Fidesta u meer over vertellen.


 

Wij helpen u - in nauwe samenwerking met de zorgadministratie van Fidesta - bij het aanvragen van een indicatie en een persoonsgebonden budget (PGB).
Heeft u al een indicatie op basis van zorg in natura (ZIN), dan zal deze worden omgezet naar een PGB. Ook hier ondersteunt de zorgadministratie van Fidesta u graag bij.

 

Dat verschilt per Fidesta huis. Wat u in ieder geval kunt doen is contact opnemen met de zorgondernemer van het Fidesta huis om de mogelijkheden te bespreken. U bent ook welkom voor een rondleiding. Zo kunt u kijken en voelen of wonen in een Fidesta huis iets voor u en/of uw naaste is. Is dat het geval, dan zetten we u graag op de interesselijst en nemen we contact met u op als er een appartement beschikbaar is.

Als u wilt ervaren of wonen in een Fidesta huis iets voor u is kunt u, voordat u een definitief besluit neemt, in overleg met de zorgondernemer de mogelijkheden voor een proefperiode bespreken. 

De huurprijs van sommige appartementen ligt onder de huurtoeslaggrens. In dat geval komt u mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Dat hangt af van uw inkomen en uw vermogen. De zorgondernemer kan aangeven of dit ook geldt voor het appartement dat voor u beschikbaar is. Of u kunt het zelf controleren op belastingdienst, kan ik huurtoeslag krijgen?

Uw eigen spullen, stoelen, kasten, bed etc. kunt u meenemen. U huurt uw eigen appartement en richt dat zelf naar wens in. We willen graag dat u zich thuis voelt. Dat gaat het snelst met uw eigen spullen om u heen. 
 

U bent in bij ons onderdeel van het dagelijks leven in het huis. Als u dat wilt kunt u helpen met boodschappen doen, koken of de tuin mooi maken. We stimuleren u om actief te blijven en bijvoorbeeld zelf lichte huishoudelijke klusjes te doen of met uw hobby bezig te zijn. 

De gezamenlijke huiskamer is een fijne plek om anderen te ontmoeten en gezellig samen te komen voor een praatje, koffiedrinken, gezond en vers eten en samen activiteiten te doen. Dat geeft structuur aan de dag. U beslist zelf of u hier bij wilt zijn en hoe uw dag eruit ziet: niks moet, alles mag.

We organiseren ook regelmatig activiteiten waar u aan mee kunt doen. 


 

U woont welliswaar zelfstandig in uw eigen appartement, maar u bent bij ons nooit alleen, er is altijd iemand nabij, ook 's nachts. Dit is veelal de zorgondernemer of een zorgmedewerker. Dit bedoelen we met 24 uurs toezicht. Met één druk op de knop is er snel contact. Daarmee borgen we uw veiligheid.

 

In de basis zijn alle Fidesta huizen gelijk: het zijn kleinschalige en beschutte woonvoorzieningen met veel warmte, persoonlijke aandacht, een huiselijke en gemoedelijke sfeer en gezelligheid. Tegelijk hebben alle Fidesta huizen ook een eigen karakter met eigen zorgondernemers. Kom daarom vooral langs om te kijken of het de plek is die bij u of uw naaste past.
 

In een Fidesta huis zijn de kosten voor wonen en zorg gescheiden. Dat wordt ook wel extramurale zorg genoemd. U betaalt zelf voor het wonen (huur en gas, water en licht) en voor de service in het huis, zoals eten, drinken, schoonmaak, de was. De zorg wordt voor u vergoed door de overheid.
 

Het is mogelijk om enkele dagen, een paar weken, maanden of zelfs een langere periode in een Fidesta huis te verblijven. Bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, na revalidatie, of om uw partner/mantelzorger even te ontlasten of als hij of zij op vakantie gaat. Vraag bij de zorgondernemer naar de mogelijkheden.

 

Woont u thuis, maar bent u op zoek naar een prettige en nuttige invulling van uw dag en heeft u daarbij ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld omdat u geheugenproblemen heeft, lichamelijk achteruitgaat, u zich eenzaam voelt of behoefte heeft aan meer structuur. Het kan ook fijn zijn om uw mantelzorgers te ontlasten. Dan is de dagbesteding wellicht iets voor u. U bent welkom! 

In een huiselijke en gezellige omgeving kunt u meedoen aan gezamenlijke activiteiten of doet u uw eigen dingen. Dat kan bijvoorbeeld een wandeling zijn, een spelletje, knutselen of samen koffiedrinken. De begeleider kijkt samen met u hoe u de ochtend door wilt brengen en wat u graag wilt doen.
 

Zeker, echtparen zijn van harte welkom, ook als maar één van u zorg nodig heeft. Wij gaan graag met u in overleg over de mogelijkheden.
Als de zorgbehoeftige partner komt te overlijden gaan wij met de partner in gesprek wat dit betekent voor het blijven wonen in het Fidesta huis. 

 

Huisdieren zijn in overleg welkom. Dit hangt af van de zorgondernemer en de mogelijkheden uiteraard. 
 

Familie, vrienden en kennissen horen bij uw leven. Dat betekent dat ze gewoon bij u op bezoek kunnen komen in uw appartement, op de momenten dat u dat wilt. U verzorgt zelf de koffie, thee etc. in uw eigen appartement voor uw gasten.

Echter, omdat u gezamenlijk met anderen woont, wordt er wel rekening gehouden met elkaar en zullen er voor laat in de avonden afspraken worden gemaakt over het bezoek. 

Wilt u afspreken in de gezamenlijke huiskamer, voor bijvoorbeeld een verjaardagsvisite, dan is het wel handig om vooraf even af te stemmen.


 

U kunt u er voor kiezen om mee te eten in de gezamenlijke huiskamer, samen met de andere bewoners. Ook is het mogelijk dat wij uw eten in uw appartement brengen. Het is maar net wat u zelf wilt.

Een aantal appartementen heef een eigen keukenblok waar u zelf een eenvoudige maaltijd kunt koken, of een bereide maaltijd kan opwarmen. Dit is geheel aan u zelf.