Fidesta Skoatterhuys in Heerenveen: met zorg gastvrij


Sinds eind 2020 is Fidesta Skoatterhuys in de wijk Skoatterwâld in Heerenveen geopend. "Het is een pareltje, met mooie ruime appartementen en een gezamenlijke grote huiskamer waar bewoners, medewerkers en familie elkaar kunnen ontmoeten. Bewoners krijgen bij ons de zorg die ze nodig hebben. Daarnaast staat gastvrijheid hoog bij ons in het vaandel. We doen er alles aan om bewoners zich welkom en daarmee thuis te laten voelen. We vinden het belangrijk dat zij zichzelf kunnen zijn en zoveel mogelijk hun eigen dagritme kunnen aanhouden. “Niets moet, alles mag”. Ze hebben een grote mate van zelfstandigheid. Zorg en gastvrijheid gaan bij ons hand in hand. Aandacht, een fijne bejegening en respect en de vragen en wensen van de bewoners staan voorop. En natuurlijk lekker eten en gezelligheid."


De zorg kan echt anders

"Mijn naam is Pim Bilder, de zorgondernemer van Fidesta Skoatterhuys. Samen met mijn partner André run ik dit mooie Fidesta huis. Door mijn werkervaring heb ik gezien dat de zorg echt anders kan, persoonlijker, minder overhead. Ook ik ben persoonlijk geconfronteerd met de gevolgen van dementie. Het verloop van deze ziekte heeft bij mijn vader ruim 10 jaar geduurd. Steeds weer een stukje moeten loslaten. De rol van jou als kind verandert en de rollen ouder-kind worden omgedraaid. Wij willen een woonplek bieden waar wij de zorg voor de ouder overnemen en de kinderen weer gewoon op bezoek kunnen komen. We bejegenen de bewoners te allen tijde respectvol. En ook belangrijk: wat we doen moet passen bij hoe de bewoner leeft. En niet, zoals je zo vaak ziet, dat de bewoner zich moet aanpassen aan het systeem.

 

Een klein vast team

We hebben een klein vast team, met verschillende achtergronden. Zo is er een geriatrisch verpleegkundige, een cardiologisch verpleegkundige, verzorgenden, een helpende, maar ook mensen uit de horeca met een passie voor gastvrijheid. Zelf heb ik ruime ervaring in het runnen van kleinschalige woonvoorzieningen wat hier goed van pas komt. André en ik wonen vlakbij het Fidesta huis, waardoor er korte communicatielijnen zijn.


Moderne en gerieflijke appartementen

Fidesta Skoatterhuys heeft moderne, gerieflijke appartementen: 8 tweekamerappartementen (woonkamer met keukenblok en slaapkamer) en 9 eenkamerappartementen (zitslaapkamer met keukenblok). Ze hebben elk een eigen badkamer met douche en toilet. De appartementen zijn ook geschikt voor echtparen, ook als maar één van hen zorg nodig heeft. Elk appartement heeft weer een ander uitzicht. In alle gevallen is er buiten altijd wat te zien."


 

"Voor mij is het een geruststellend idee dat er over mijn moeder wordt ‘gewaakt’"

De moeder van Atze Hartog woont in Fidesta Skoatterhuys.
 
“We zochten voor mijn moeder een kleinschalige woonvorm waar de kwaliteit van leven voorop staat en waar ze zo zelfstandig mogelijk kan wonen en leven met behoud van haar zelfrespect....

Beschikbare appartementen

1 Appartement vrij!
Beschikbaar vanaf heden

Nieuws

Blog: Eten en drinken is zo veel meer dan een eerste levensbehoefte
Door: Pim Bilder, zorgondernemer Fidesta Skoatterhuys 

Er komen regelmatig nieuwe bewoners bij... Lees meer...
Blog: Eten en drinken is zo veel meer dan een eerste levensbehoefte

Vacatures

Er zijn op dit moment geen vacatures. Een open sollicitatie is altijd welkom bij het Fidesta huis naar je keuze. 

Veelgestelde vragen

Een Fidesta huis is geschikt voor ouderen die zich thuis niet meer prettig en veilig voelen. Ze hebben behoefte aan zorg, veiligheid, aandacht en welzijn. Dat kan omdat ze lichamelijk minder worden en/of geestelijk achteruit gaan (bijvoorbeeld vanwege dementie). Of ze voelen zich alleen en het lukt ze niet meer goed om goed de dag door te komen. Ook voor een partner of andere mantelzorgers kan dit te zwaar worden. Al met al gaat het thuis niet meer, of ze willen dit voor zijn en tijdig verhuizen. Wonen in een Fidesta huis is dan een uitkomst. Het is een woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in.
Ook echtparen zijn welkom, ook als maar één van hen zorg nodig heeft.
Een vertrouwd thuis, dat is wonen in een Fidesta huis. Bewoners wonen er zelfstandig in hun eigen appartement, met vrijheid en regie over hun eigen leven. En dat in een kleinschalige, beschutte en vertrouwde woonomgeving, dichtbij de mensen die belangrijk voor ze zijn. Ze kunnen er leven zoals ze gewend zijn. Dat betekent dat ze zelf bepalen hoe hun dag eruitziet, waarbij ze rekening houden met de medebewoners en zorgmedewerkers. Ze wonen en leven immers met elkaar onder één dak.

Bewoners zijn bij ons niet alleen, er is altijd iemand nabij (24 uurs toezicht). Dit geeft rust en een vertrouwd en veilig gevoel, zowel bij de bewoners zelf als bij hun naasten. Ze krijgen de lichte tot matige zorg die ze nodig hebben, zo nodig met domotica een aanpassingen. Ook echtparen zijn welkom, ook als maar één van hen zorg nodig heeft.

Door dit alles is wonen in een Fidesta huis veel meer dan het huren van een appartement en het afnemen van zorg en dienstverlening. De warmte, de persoonlijke aandacht, de huiselijke en gemoedelijke sfeer en de gezelligheid zorgen ervoor dat de bewoners zich thuis en welkom voelen. 

Bewoners zijn in een Fidesta huis onderdeel van het dagelijks leven, ze horen erbij; wie dat wil kan bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen, koken of de tuin mooi maken. We stimuleren hen om actief te blijven en bijvoorbeeld zelf lichte huishoudelijke klusjes te doen of met hun hobby bezig te zijn. 

De gezamenlijke huiskamer is een fijne plek om anderen te ontmoeten en gezellig samen te komen voor een praatje, koffiedrinken, gezond en vers eten en samen activiteiten te doen. Dat geeft structuur aan de dag. Bewoners beslissen zelf of ze hier bij willen zijn: niks moet, alles mag.

Een Fidesta huis ademt persoonlijk contact. Dat zie en voel je in alles wat er gebeurt: er is tijd en aandacht voor elkaar, even een arm om de schouder en lekker naar buiten en de wind door de haren. De bevlogen zorgondernemers zijn het gezicht van hun Fidesta huis en ze werken zelf ook mee. Samen met een hecht team van medewerkers – die bewust hebben gekozen voor kleinschaligheid – en vrijwilligers zijn ze nauw betrokken bij iedereen. De medewerkers zien de bewoners en kennen hen goed, met ieder hun eigen gewoontes en wensen. Ze doen ertoe. Ze zien vaak snel wat een bewoner nodig heeft of als er iets niet goed gaat, bijvoorbeeld met hun gezondheid of hoe ze zich voelen.

De lijnen zijn kort, wat flexibiliteit en heldere communicatie geeft. We kunnen als het nodig is snel overleggen met bijvoorbeeld de huisarts of de naasten. Natuurlijk gaat dit altijd in overleg met de bewoner.
 

Jazeker. U bent van harte welkom voor een rondleiding in een Fidesta huis. Zo kunt u proeven of wonen in een Fidesta huis iets voor u is. De zorgondernemer vertelt u graag meer. Neemt u gerust contact op om een afspraak te maken.

Nee. Een verpleeghuis is voor mensen die intensieve zorg nodig hebben (24 uurs zorg). Bewoners in een Fidesta huis wonen zelfstandig in hun eigen appartementen en krijgen de lichte tot matige zorg die ze nodig hebben. Er is altijd iemand nabij (24 uurs zorg). Een Fidesta huis is een woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in.
 
Als u in een Fidesta huis komt wonen betaalt u maandelijks:
  • Huur van uw eigen appartement, huurservicekosten en nutsvoorzieningen (gas, water, licht);
  • Dienstverleningskosten (kosten voor onder andere dienstverlening, eten en drinken);
  • Naast de vergoeding die u krijgt voor de zorg, ondersteuning en begeleiding, betaalt de meeste bewoners een eigen bijdrage (afhankelijk van uw eigen situatie).
Wonen in een Fidesta huis is veel meer dan het huren van een appartement en het afnemen van zorg en dienstverlening. De beschutte woonomgeving, de warmte, de persoonlijke aandacht, de huiselijke en gemoedelijke sfeer en de gezelligheid zorgen ervoor dat u zich thuis en welkom voelt. Bovendien bent u bij ons niet alleen, er is altijd iemand nabij (24 uurs toezicht). We merken dat dit rust en een veilig gevoel geeft, zowel bij de bewoners zelf als bij hun naasten.

Voor alle vergoedingen heeft u een indicatie en een Persoonsgebonden Budget (PGB) nodig.

Op de website van Zorgwijzer leest u uitgebreide heldere informatie over een PGB. 
 
Lees alle veelgestelde vragen

Fotoalbums

Sfeer proeven bij Fidesta Skoatterhuys

Naar album

Fidesta Skoatterhuys

Kom gerust langs voor een rondleiding en een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden. Ik ga graag met u in gesprek. U bent van harte welkom!
Ook kunt u zich bij ons aanmelden voor de de interesselijst.

Groet, Pim Bilder 
Schoterplein 2-5
8448 RP Heerenveen
06 - 826 848 11