We laten graag bewoners en hun familie over hun ervaringen vertellen. Het kan u helpen om een beter beeld te krijgen van het wonen in een Fidesta huis. Alle ervaringen leest u hier
Ook zijn we aangesloten bij ZorgkaartNederland, een onafhankelijke website waar mensen hun ervaringen met de zorg delen. De waarderingen over de Fidesta huizen leest u hier

Fidesta it Hofke

"Wat Het Steunpunt It Hofke Voor Mij Betekent"

"Mijn naam is Erwin, en op mijn twintigste kwam ik in contact met Steunpunt It Hofke. Op dat moment zat ik veelal alleen op mijn kamertje thuis en voelde ik me gevangen in mijn autisme. Op school was ik gepest en begreep ik de wereld om me heen niet goed. Het was een enorme uitdaging om de stap naar zelfstandigheid te zetten. Toen ik twintig werd, kreeg ik mijn eigen huisje en kwam ik in aanraking met dit steunpunt.

In het begin had ik verwacht dat de begeleiding alles voor me zou doen. Ik herinner mij nog goed dat ik op een dag aan A, mijn persoonlijke begeleider, vroeg wie de afwas zou doen. Haar antwoord was: "Jij moet dat doen." Ik had geen idee hoe dat moest, maar dit was een van de eerste stappen die ze me leerde - zelf afwassen. Ze hebben me ook leren koken en hebben me geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.
In het begin vond ik het erg spannend om nieuwe dingen te proberen. Ik herinner me dat ik altijd een plastic tas bij me had in de auto, voor het geval ik zou moeten overgeven van de spanning. Maar mijn begeleiders moedigden me aan om mijn angsten te overwinnen. Ze hebben mij geholpen om die tas uiteindelijk niet meer nodig te hebben. Ik heb in de loop der jaren veel geleerd, en ik ben dankbaar voor de begeleiding die me stap voor stap heeft geholpen om zelfstandiger te worden.

Een van de dingen die ik echt waardeer aan mijn begeleiders is dat ze beloningen hebben gebruikt om me te motiveren. Zo kon ik bijvoorbeeld een dagje naar Amsterdam gaan na het voetballen. Dit waren allemaal dingen die ik in het begin niet durfde, maar ze hebben me geholpen om mijn angsten te overwinnen.
Onlangs heb ik samen met een begeleider voor het eerst iets in mijn huis opgeknapt, en dat maakte me erg trots. Ik heb mijn bijkeuken aangepast zodat het beter past bij mijn behoeften als iemand met autisme. Ik waardeer het enorm dat mijn begeleiders me de ruimte hebben gegeven om zelf te ontdekken en dat het uiteindelijk is gelukt.

Wat ze de hele week door doen is me structuur bieden, en dat doen ze met een engelengeduld. Kortom, niets lijkt onmogelijk voor hen. Ze zijn flexibel en dat vind ik erg fijn.

Het Hofje

Wat ik fijn vind aan het wonen bij Steunpunt It Hofke is het hofje. Hier eten we samen, drinken we koffie en soms genieten we van een borrel. Voor mij is dit een ontmoetingsplek waar ik veel vrienden heb ontmoet. We ondernemen leuke activiteiten samen, zoals naar het theater gaan, voetbalwedstrijden bijwonen en samen uit eten gaan.

Maar mijn meest bijzondere ervaring was toen ik samen met een medecliënt naar de abdij ging. Het was erg spannend voor me, omdat ik haar wereld wilde leren kennen. De begeleiding moedigde me aan en begeleidde me helemaal naar de abdij. Ze waren trots op mijn initiatief.
Een andere mijlpaal was mijn eerste reis met de taxi naar Amsterdam. Ik wilde graag mijn vrienden in Amsterdam bezoeken, en mijn begeleiders zeiden dat ik het moest proberen. De taxi zou me erheen brengen. Ik was trots, want voorheen ging er altijd een begeleider met me mee.

Ik heb ook treintraining gehad omdat ik naar mijn zus wilde om kleding te kopen. Ik had geen ervaring met treinreizen, maar mijn begeleiders hebben me geleerd hoe het moest. De eerste keer gingen ze zelfs met me mee, en hoewel ze daarvoor eerder uit bed moesten, kreeg ik de treintraining die ik nodig had. Na die eerste keer kon ik zelfstandig naar Groningen reizen.

In conclusie: de begeleiding bij Steunpunt It Hofke heeft mijn horizon verbreed en me geholpen om mijn vleugels uit te slaan. Ik ben dankbaar voor hun aanwezigheid, want zonder hen zou mijn leven veel minder rijk zijn geweest en zou ik me veel minder hebben ontwikkeld. Bedankt daarvoor. Ik hoop dat ik jullie een inkijkje heb kunnen geven in mijn wereld bij Het Hofke.

Veel liefs, Erwin"