Blog: Eten en drinken is zo veel meer dan een eerste levensbehoefte
Fidesta Skoatterhuys - Heerenveen

Door: Pim Bilder, zorgondernemer Fidesta Skoatterhuys 

Er komen regelmatig nieuwe bewoners bij ons wonen die thuis moeite hadden om goed te eten. Dat had soms ondervoeding tot gevolg, wat weer invloed had op hun hele welbevinden. Het is dan zo mooi om te zien dat ze bij ons opknappen, op alle fronten. We ervaren elke dag aan onze keukentafel dat eten en drinken zo veel meer is dan alleen een eerste levensbehoefte.

Eten en drinken geeft structuur. Ons koffiemoment is elke ochtend rond half 11. Samen bespreken wat de plannen van die dag. Komt Henryke van ‘Samen Fit en Vitaal’ of komt Janke voor een creatief moment? En wat zullen wij deze week eten? Welke dag is het vandaag? Het is rustig voor op het plein en er zijn geen kinderen; dan moet het zaterdag of zondag zijn. Het is zondag, want Eppie en Henk zijn er niet, zij zijn naar de kerk. Welke bewoners zijn op pad met familie, wie wil er een wandeling maken? Maarten en Andre houden beide van wandelen en spreken af om na de koffie een lange wandeling te maken. Om half 1 lunch, wat is er vandaag voor warms bij de lunch? Om half 6 komt iedereen weer langzaam de keuken binnendruppelen, drinkt de liefhebber een wijntje en om 6 uur aan tafel. Vervolgens nog natafelen onder het genot van een kopje koffie, waarna iedereen weer naar zijn of haar eigen appartement gaat.

Eten en drinken geeft gezelligheid en verbinding. Gezellig bij elkaar zitten, een praatje met de medebewoners. Hoe was jouw dag, hoe gaat het met je. Hoe voel jij je vandaag? Hoe gaat het met je kinderen? Heb je de puppy van mijn zoon al gezien? Onze bewoners leren elkaar zo beter kennen, vriendschappen ontstaan en soms zelfs een prille liefde. Onze medewerkers eten gewoon mee en helpen een handje daar waar nodig.

Eten en drinken geeft welzijn. Het eten maken wij zoveel mogelijk vers en wanneer iedereen op de namiddag de keuken in komt lopen dan horen wij steevast “Wat ruikt het hier lekker” en dan weet ik dat het goed zit. Alle zintuigen worden geprikkeld, de geur, de ogen, de smaak. Het is voor de bewoners altijd een moment om naar uit te kijken. En wij kennen onze pappenheimers. Jan lust geen bietjes dus die vervang ik voor hem voor rode kool, Maarten eet geen varkensvlees, Eppie liever geen vis en Rina daarentegen eet graag zalm.

Wat we ook eten, we hebben het met elkaar naar de zin en dat neemt niemand ons af.

5 juli 2022