Fidesta Stienzerhiem in Stiens: krekt even in bytsje oars


Als je binnenstapt bij Fidesta Stienzerhiem in Stiens voelt het gelijk goed. Zorgondernemer Petra Dol  - het gezicht van Fidesta Stienzerhiem - hecht hier veel waarde aan. "We vinden het heel belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Het zijn de vooral de gemoedelijke en ontspannen sfeer die hier voor zorgen. Bewoners zeggen vaak: ik ben hier thuis en het voelt als een warm bad. Dat is precies wat we willen. Ons Fidesta huis ademt huiselijkheid uit, je merkt direct dat het geen verpleeghuis is.
En goed om te weten: we doen het hier vaak 'krekt even in bytsje oars, daar houden we van."


"Hier wil ik wel wonen"

Petra werkte jaren in de zorg, waaronder het werken in een kleinschalige woonvorm. "Door alle ervaringen kreeg ik eigen ideeën over hoe het wonen eruit kan zien als ouderen niet meer thuis kunnen wonen. En dat breng ik nu met mijn collega's in de praktijk met Fidesta Stienzerhiem. Voor ons niet alleen de zorg, maar vooral ook het welzijn belangrijk. Het aandacht hebben voor het individu, de persoonlijke wensen en (on)mogelijkheden. Er is ook altijd tijd voor een praatje en gezelligheid.

Ik merk dat ouderen het vaak een hele stap om te verhuizen naar zoiets als Fidesta Stienzerhiem. Eenmaal bij ons over de drempel zeggen ze vaak: "O, maar hier wil ik wel wonen". Mensen wonen bij ons zelfstandig in hun eigen appartement, tegelijk zijn ze hier onderdeel van het dagelijks leven. Ze helpen mee in de tuin, medewerkers gaan er met hen op uit of ze doen mee aan de gymnastiek. Maar niks moet. De gezamenlijke huiskamer is de centrale plek om samen te komen. Hier eten we ook met zijn allen. We koken iedere dag heerlijk vers, met ingrediënten uit de buurt. Wil iemand in z'n eigen appartement eten, dan kan dat ook.  

Het contact met de familie en de huisarts gaat vaak snel en gemakkelijk, dat is wel zo prettig. We betrekken familie en vrienden zoveel mogelijk bij de dagelijkse gang van zaken, een activiteit of gewoon gezellig samenzijn."

Vlakbij het centrum 

Fidesta Stienzerhiem ligt op een paar honderd meter van het knusse centrum van Stiens, vlakbij de winkels. Het huis telt 13 appartementen, waarvan 3 éénkamerappartementen (30 m2) en 10 appartementen met eigen slaapkamer, waarvan enkele geschikt voor een echtpaar. De grootte varieert van 30 m2 tot 45 m2. Elk appartement beschikt over een keukenblok en een eigen ruime douche/toiletruimte. 
Er is ook een logeerkamer, waar iemand tijdelijk kan verblijven om te herstellen na bijvoorbeeld ziekenhuisopname, na revalidatie of om de mantelzorger thuis te ontzorgen.

"Het is fijn dat ik weer gewoon haar dochter kan zijn, de dagelijkse zorgen zijn weg"

De moeder van Tineke Krol-van der Meij woont in Fidesta Stienzerhiem.
 
“Mem kon niet meer goed voor zichzelf zorgen. Ze was slecht ter been en ook geestelijk werd het minder. Ze heeft het in Fidesta Stienzerhiem zo naar de zin. Hier wonen is...

Beschikbare appartementen

Er zijn op dit moment geen appartementen vrij. Als u wilt zetten wij u al wel op de interesselijst. Wij nemen dan contact met u op als er een appartement beschikbaar komt. 
 

Nieuws

Blog: niet nóg een keer verhuizen
Ik geef regelmatig een rondleiding. Vaak zijn het de kinderen die met hun vader of moeder... Lees meer...
Blog: niet nóg een keer verhuizen

Vacatures

Er zijn op dit moment geen vacatures. Een open sollicitatie is altijd welkom bij het Fidesta huis naar je keuze. 

Veelgestelde vragen

Een Fidesta huis is geschikt voor ouderen die zich thuis niet meer prettig en veilig voelen. Ze hebben behoefte aan zorg, veiligheid, aandacht en welzijn. Dat kan omdat ze lichamelijk minder worden en/of geestelijk achteruit gaan (bijvoorbeeld vanwege dementie). Of ze voelen zich alleen en het lukt ze niet meer goed om goed de dag door te komen. Ook voor een partner of andere mantelzorgers kan dit te zwaar worden. Al met al gaat het thuis niet meer, of ze willen dit voor zijn en tijdig verhuizen. Wonen in een Fidesta huis is dan een uitkomst. Het is een woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in.
Ook echtparen zijn welkom, ook als maar één van hen zorg nodig heeft.
Een vertrouwd thuis, dat is wonen in een Fidesta huis. Bewoners wonen er zelfstandig in hun eigen appartement, met vrijheid en regie over hun eigen leven. En dat in een kleinschalige, beschutte en vertrouwde woonomgeving, dichtbij de mensen die belangrijk voor ze zijn. Ze kunnen er leven zoals ze gewend zijn. Dat betekent dat ze zelf bepalen hoe hun dag eruitziet, waarbij ze rekening houden met de medebewoners en zorgmedewerkers. Ze wonen en leven immers met elkaar onder één dak.

Bewoners zijn bij ons niet alleen, er is altijd iemand nabij (24 uurs toezicht). Dit geeft rust en een vertrouwd en veilig gevoel, zowel bij de bewoners zelf als bij hun naasten. Ze krijgen de lichte tot matige zorg die ze nodig hebben, zo nodig met domotica een aanpassingen. Ook echtparen zijn welkom, ook als maar één van hen zorg nodig heeft.

Door dit alles is wonen in een Fidesta huis veel meer dan het huren van een appartement en het afnemen van zorg en dienstverlening. De warmte, de persoonlijke aandacht, de huiselijke en gemoedelijke sfeer en de gezelligheid zorgen ervoor dat de bewoners zich thuis en welkom voelen. 

Bewoners zijn in een Fidesta huis onderdeel van het dagelijks leven, ze horen erbij; wie dat wil kan bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen, koken of de tuin mooi maken. We stimuleren hen om actief te blijven en bijvoorbeeld zelf lichte huishoudelijke klusjes te doen of met hun hobby bezig te zijn. 

De gezamenlijke huiskamer is een fijne plek om anderen te ontmoeten en gezellig samen te komen voor een praatje, koffiedrinken, gezond en vers eten en samen activiteiten te doen. Dat geeft structuur aan de dag. Bewoners beslissen zelf of ze hier bij willen zijn: niks moet, alles mag.

Een Fidesta huis ademt persoonlijk contact. Dat zie en voel je in alles wat er gebeurt: er is tijd en aandacht voor elkaar, even een arm om de schouder en lekker naar buiten en de wind door de haren. De bevlogen zorgondernemers zijn het gezicht van hun Fidesta huis en ze werken zelf ook mee. Samen met een hecht team van medewerkers – die bewust hebben gekozen voor kleinschaligheid – en vrijwilligers zijn ze nauw betrokken bij iedereen. De medewerkers zien de bewoners en kennen hen goed, met ieder hun eigen gewoontes en wensen. Ze doen ertoe. Ze zien vaak snel wat een bewoner nodig heeft of als er iets niet goed gaat, bijvoorbeeld met hun gezondheid of hoe ze zich voelen.

De lijnen zijn kort, wat flexibiliteit en heldere communicatie geeft. We kunnen als het nodig is snel overleggen met bijvoorbeeld de huisarts of de naasten. Natuurlijk gaat dit altijd in overleg met de bewoner.
 

Jazeker. U bent van harte welkom voor een rondleiding in een Fidesta huis. Zo kunt u proeven of wonen in een Fidesta huis iets voor u is. De zorgondernemer vertelt u graag meer. Neemt u gerust contact op om een afspraak te maken.

Nee. Een verpleeghuis is voor mensen die intensieve zorg nodig hebben (24 uurs zorg). Bewoners in een Fidesta huis wonen zelfstandig in hun eigen appartementen en krijgen de lichte tot matige zorg die ze nodig hebben. Er is altijd iemand nabij (24 uurs zorg). Een Fidesta huis is een woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in.
 
Als u in een Fidesta huis komt wonen betaalt u maandelijks:
  • Huur van uw eigen appartement, huurservicekosten en nutsvoorzieningen (gas, water, licht);
  • Dienstverleningskosten (kosten voor onder andere dienstverlening, eten en drinken);
  • Naast de vergoeding die u krijgt voor de zorg, ondersteuning en begeleiding, betaalt de meeste bewoners een eigen bijdrage (afhankelijk van uw eigen situatie).
Wonen in een Fidesta huis is veel meer dan het huren van een appartement en het afnemen van zorg en dienstverlening. De beschutte woonomgeving, de warmte, de persoonlijke aandacht, de huiselijke en gemoedelijke sfeer en de gezelligheid zorgen ervoor dat u zich thuis en welkom voelt. Bovendien bent u bij ons niet alleen, er is altijd iemand nabij (24 uurs toezicht). We merken dat dit rust en een veilig gevoel geeft, zowel bij de bewoners zelf als bij hun naasten.

Voor alle vergoedingen heeft u een indicatie en een Persoonsgebonden Budget (PGB) nodig.

Op de website van Zorgwijzer leest u uitgebreide heldere informatie over een PGB. 
 
Lees alle veelgestelde vragen

Fotoalbums

Sfeer proeven bij Fidesta Stienzerhiem

We geven u graag een kijkje in het dagelijks...

Naar album

Fidesta Stienzerhiem

Kom gerust langs voor een rondleiding en een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden. Ik ga graag met u in gesprek.
Ook kunt u zich bij ons aanmelden voor de de interesselijst.

Groet, Petra Dol 
Pyter Jurjensstrjitte 21
9051 BR Stiens
06 - 20 02 22 44 (Petra) / (058) 767 62 99 (Fidesta Stienzerhiem)